Turistina Roomassa, kevät 2019

Lentokentältä hotelliin

Lentokenttä on suuri. Opastukset junalle olivat selkeät. Liukuhihnan vetivät nopeasti asemalle. Lippuja junaan sai automaateista ja kioskeista, joissa joutui maksamaan 2 euroa palvelumaksua 14 euron lipusta. Eikä maksupääte toiminut, piti maksaa rahalla. Kerettiin juuri lähtevään Leonardo Express junaan. Matka kävi nopeasti Terminin keskusasemalle.

Terminin aseman lähistöllä on hyvä majoittua. Keskeinen paikka, josta pääsee helposti joka suuntaan.

Hotellimme oli lähellä ja pikku etsinnän jälkeen oikea ovi löytyi Oopperan vastapäätä. Vanha kerrostalo, jossa osa neljännen kerroksen huoneista oli tehty hotelliksi. Eksoottisesti sisustettu huone oli tilava ja kaikki tarvittava löytyi, jopa punaviinipullo pöydältä.

Laaadin etukäteen suunnitelman, missä pitäisi keretä käymään. Aika hyvin siinä onnistuttiin.

Kello oli ilta yhdeksän ja nälkä sattui paikalliseen ruoka-aikaan. Ympäristö oli täynnä ravintoloita. Satuimme ehkä Rooman huonoimpaan pizzapaikkaan Ristorante Fratelli Crisciotti.  Pizzan pohja oli kivi kova. Valitimme, ei pehmennyt. Ei jäänyt vaihtorahaa lautaselle. Ensimmäinen huono ruokakokemus Roomasta on hankittu.

Keskustan nähtävyydet

Espanjalaiset portaat on yksi turistien kohde. Sattui hyvin matkan varrelle Pantheoniin.
Pantheon on oikeasti kiinnostava rakennus.

Aamiainen hotellissa oli ihan kelvollinen. Aamiaishuone vain oli pieni. Päivän ohjelma oli kiertää kaikki lähellä olevat nähtävyydet espanjalaiset portaat, Fontana di Trevi, Panthéon, Piazza Venezia, Ascensori panoramici… Välillä pysähdyttiin puraisemaan pikku caltsonet Peroni oluella viisi euroa, täyttävä ja mauton. Viiden tunnin kävely parinkymmenen asteen lämmössä uuvutti kummasti. Pienet levot huoneessa ja sitten auringon lasku time lapse Colosseumilla.

Välillä pysähdyttiin syömään pienet välipalat. Vitosen juoman kanssa.

Hotelliltamme oli 20 minuutin kävely Colosseumille. Roomassa on lähes kaikki kävelymatkan päässä, jos hotelli on keskustassa. Löysimme kuvauspaikan keskeltä katua liikenteen jakajasta. Siitä näkyi osa rakennusta ja takana laskevan auringon värjäämä taivas. Tunnin seisoskelu jakajassa meni nopeasti ja kortille jäi tummuva taivas ja ohi kiitävät pilvet.

Tässä liikenteen jakajassa seisottiin tunti ja odotettiin auringonlasku time lapsen valmistumista.

Googlasimme tarkasti illan ruokapaikan eilisestä viisastuneena. Viiden minuutin kävelymatkan päässä oli kaikilla somemittareilla kehuttu ravintola. Jono ovella lupasi hyvää. Pöytä löytyi kuitenkin nopeasti viihtyisästä miljööstä. Carbonara, merenelävien pasta ja lasagne, kaikki pitivät ruuastaan 16 euron punkkukin oli kelvollinen. Lopuksi espresso ja lasku 65 euroa. Amedeo Ristorante

Tagliolini alla scoglio con gamberi scampi, cozze e vongole 14,50, Lasagne al Radu 11,00, Carbonara spaghetti artigianali di Gragnano e guanciale croccante 11,00

 

Vatikaani

Keskustasta kirkolle pääsee kätevästi metrolinjalla A. Sen jälkeen vain seurailee ihmisjonoa, niin päätyy portille. Tänään sattui, että paavi piipahti Pietarin kirkossa ja se oli suljettu 11-13. Kymmenet mustaan pukeutuneet oppaat kertoivat, että ette pääse kirkkoon, mutta heiltä voitte ostaa opastetun kierroksen, joka pääsee jonon ohi. Meillä oli netistä ostetut valmiiksi liput Vatikaanin museoon, opasta ei tarvittu.

Paikalta löytyi kahdet komeat kierreportaat.

Sisään päästiin jonon ohi nopeasti, turvatarkastus ja lipunvaihto. Tungos oli valtava. Museo oli jonossa kävelyä. Suurin kiinnostuksen kohde oli Siktuksen kattomaalaukset. Kappeli oli tikaten täynnä. Vartijat huusivat ”hiljaisuus, ei saa kuvata”. Kuvasin kuitenkin, hyvin onnistui.

Tämä oli yksi tärkeimmistä kohteista, käynti ja salakuvaus.

Tungoksesta pääsi nopeasti 1500-luvun näyttelyn kautta. Käytiin vielä kurkkaamassa Pietarin kirkon aukiota ja puolen kilometrin jonoa kirkkoon. Ei edes aiottu.

Puolenkilometrin jonoon ei menty.

Ennen ruokaa pyörähdettiin vielä Piazza Venezia aukiolla kuvaamassa time lapset. Oli pilvinen ilta, ilta-aurinkoa ei näkynyt, mutta pilvet kulkivat vauhdilla.

Illan ruokapaikka googlattiin taas tarkkaan. Se kannatti. Jo jono ovella kertoi, että täältä saa hyvää ruokaa. Näin kävikin, matkan parhaat pizzat. Kolme pizzaa ja talon viini viisi kymppiä. Ristorante Alessio

Colosseum ja Forum Romanum

Tätä päivää odotettiin jännityksellä, koska on jo viikon ajan luvannut kunnon sadetta. Kävimme ensin kiertämässä Forum Romanumin ja sade alkoi luvatusti klo yksitoista. Meillä oli aikavarauksen Colosseumille klo 12.05. Sateenvarjon myyjät lähestyivät laumoina ja yksi sinnikäs sai myytyä kolme kympillä pitkän tinkimisen jälkeen.

Tämä lintu ei välittänyt turisteista, eikä kuvaajista. Pysyi paikallaan vaikka meni kuinka lähelle.

Areenalle piti jonottaa vaikka oli ennakko liput. Onneksi pääsimme heti sisäpuolelle seisomaan, eikä ulkona sateessa. Colosseum sisältä ei ole mikään huippunähtävyys, mutta bongata piti. 

Sade yllätti ennen tänne menoa. Mutta paikat kierrettiin ja kuvat otettiin.

Paluumatkalla hotellille löysimme Vespa museon. Entisenä ja nykyisenkin Vespa kuskina se oli nähtävä. Olisin ostanut jotain aiheeseen sopivaa rääsää, mutta valikoimat olivat vaatimattomat, päädyin avaimenperään.

Tämä oli yllätyskohde. Vespa miehenä oli pakko tutustua. Oli siellä se -71 vuoden mallikin nähtävänä.

Via Nazionalella oli Burger King, mutta se oli tikaten täynnä nuoria. Päädyimme lähellä olevaan LasaGnaMLasaGnaM, burgeriin, josta sai lasagneakin, joka oli hyvää. Mutta sorruin hampurilaisen. Jäi syömättä, raaka sisältä ja kylmä. Hyi!

Bata kenkäkaupasta lähti mukaan kolmet kengät, pari jokaiselle. Sketsersit, Vansit ja Batat.

Kävimme kuolaamassa Leican objektiivejä. Hinnat pilvissä.

Termini juna-asemalla on suuri kauppakeskus. Sieltä löytyi tuliaisia ”edullisesti”. Lopuksi vielä american baariin kunnon burgereille. Taas oli turistille kertynyt 20 tuhatta askelta ja kipeät jalat.

Rooma metro on suppea, mutta Vatikaanin linja on kätevä. Jos ei halua kävellä kolmea kilometriä. Vatikaanin museossa on kävelyreittejä 8 kilometriä.

Galleria d’Arte Moderna

Viimeinen päivä, kun lento on illalla, on vähän odottelua. Kävimme vielä pyörähtämässä keskustassa ja nykytaiteen museossa. Se oli sopivan kokoinen päätöspäivälle. Patsaita, videoita, valokuvia, tauluja. Seinät olivat punaiset hämmentävä kontrasti tauluilla. Galleria d’Arte Moderna

Ruostuneet taide-esineet oli siirretty pihalle, ettei patina katoa.

Paluu Terravision linja-autolla, joka kierteli tunnin kentälle. Aikaa oli, lento vasta puoli yhdeksältä. Rooma oli hyvä kokemus taas 34 vuoden jälkeen.