Mac mini pesee Mac Proon

Olen käsitellyt kuvia ja tehnyt pikkuvideoita kymmenen vuotta vanhalla Mac Prolla. Viime syksynä alkoi näkyä hyytymisen merkkejä. Photoshopin raskaimmat työvaiheet ja varsinkin Final Cutin renderöinnit olivat tuskallisen hitaita. Kaikkea ei saanut valmiiksi koskaan. Syksyllä 2018 Apple julkisti uuden Mac Minin. Josta tuli myös i7 6 ydin malli. Testeissä uusi mini pärjäsi hyvin. Päihitti i7 prosessorilla uuden iMac Pron ja MacBook Pron. Testi selvitti vain prosessorin nopeutta, mutta pullonkaula on grafiikkakortissa.

CPU vertailu, Mac Pro 2010 vastaan Mac Mini 2018 ja vertailussa myös iMac Pro 2018 ja MacBook Pro 2018

Mac Minin grafiikkakortti on vaatimaton, mutta uuden Mojave käyttöjärjestelmän ja USB-C liitännän ansiosta koneeseen voi liittää ulkopuolisen grafiikkakortin. Applekin myy tätä optiota, mutta hinta on suolainen Blackmagic eGBU Pro 1395 €. Kortin voi tehdä itsekin hankkimalla MSI RADEON RX VEGA 56 AIR BOOST 8G OC  kortin 365.30 € ja Mercury Helios FX kotelon 264,42 €. En ollut aiemmin juuri rakennellut, mutta tämä oli helppo juttu minullekin.

Nyt kone selviytyy helposti renderoinneista, kun antaa ohjelmille luvan käyttää grafiikkakorttia. Final Cut osaa hyödyntää hyvin korttia. Adoben ohjelmat Lr ja Ps eivät niin hyvin. Nyt ministä on tullut myös pelikone. Vääntöä löytyy tarpeeksi päivittämään kuvaruutu nopeasti. Tää täytyy kokeilla vaikka mikään pelaaja en olekkaan.

 

 

 

Nyt työpöydän alla ei ole yhtään johtoa. Kokosin ne kaikki koneet yhdelle tasolle ja kiinnitin johdot ylös.
Sotkunen on pöydän alus nytkin, mutta mitään ei ole lattialla kuten Mac Proon aikaan.