Full-frame vs. micro four thirds

Täyskenno vastaan puolikas, 1,7 kg vastaan 1 kg, peilillinen vastaan peilitön.

Canon 5D Mark lll ja yleisobjektiivi 24-70 mm painavat 1,755kg. Olen kantanut yhdistelmää jo viisi vuotta. Minulla on yksi Panasonicin micro four thirds (mft) GX7. Olen käyttänyt sitä lähinnä time lapse kuvauksissa, mutta matkakameraksi se ei ole kelvannut. Jälki ehkä riittäisi, mutta käsiteltävyys ei. Etsinkuva on huono ja valikot vaikeat.

Viimeisellä museokorttimatkalla en viitsinyt järkkäriä enää kantaa vaan kuvasin kännykällä. Ja ihan kelpo kuvat sillä saakin. Mutta kävin jo katselemassa Verkkokaupassa ja Rajalalla kevyempiä malleja, mm Olympuksen PEN F ja Panasonicin GX9.

Kotona törmäsin FB sivulla myynti-ilmoitukseen, Panasonicin Lumix CD-G9 ja muutama objektiivi etsi uutta omistajaa. Googlasin G9 käytettyjen hintoja. Löysin vain yhden ja sekin oli jo myyty 800€. Eli kysyntää on ja hinnat pyörivät tuossa suunnassa. Luin testejä ja käyttäjien kommentteja. Sain kamerasta hyvän kuvan (mieli).

Yön yli nukuttua tarjosin 750€ ja se tärppäsi. Postiennakolla kamera oli minulla parissa päivässä. Innostuin vielä etsimään sopivaa objektiiviä. Minulla on 12-60 mm 3,5-5,6., mutta halusin valovoimaisemman. Rajalalla oli käytettynä sellainen hintaan 499€. Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-60mm f/2.8-4 Asph. Power OIS lähti kiireesti minulle. Uuden hinta pyörii tonnissa. Näiden yhteispaino on 0,978 kg.

Nyt on muutama päivä tutustuttu yhdistelmään. Eipä ole vielä tullut moitittavaa. Ominaisuuksia riittää, mm. 60 kuvaa sekunnissa ja 80 mb maisemakuvausmahdollisuus ja paljon muuta. Nappuloita on riittävästi, eikä valikoimiin tarvitse koskea kuvatessa. GX7 moitittu etsinkuva oli tässä erinomainen. GX:llä en kuvannut etsimällä lainkaan, mutta tällä se on ilo.

Otin kuvat aukonesivalinnalla suurimmalla aukolla rawina. ISO 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400 ja 12800. Käsittelin kuvat Lr CC classicilla vain objektiivikohtainen korjaus ja valotuksen autosäätö.

Tässä tulokset, vasemmalla Canon. Ylin kuva on koko alueelta ja loput ovat osasuurennuksia, jolloin erot näkyvät paremmin.

Erot ovat tosi pienet. Pikkuisen paremmin piirtää täyskenno varsinkin noilla suuremmilla ISOilla. Mutta jos koko kuvaa verrataan ja käsitellään paremmaksi, niin ero on pieni.

Tämä vertailu sai vahvistusta, että pärjään hyvin uudella G9:llä. Harvoin, jos koskaan tarvitsen suurinta ISOa. Käytettävyys on samalla tasolla kuin Canonissa. Etsinkuva yllätti, ei tarvitse kuvat takanäytöllä kuin videota. Kunhan olen käyttänyt kameraa jonkin aikaa, niin tee jutun kokemuksista.

Olen aiemminkin vertaillut täyttä kennoa mft:hen. Silloin täyskenno pesi suuremmilla ISOilla selvästi. https://www.koppiset.fi/jarkkari-vastaa-minijarkkari/