Järkkäri vastaan minijärkkäri

vertailu1

Taas tuli ajankohtaiseksi tämä vertaus. Olen vaihtanut edellisen vertauksen jälkeen molemmat kamerat. Ison järkkärin Canon 5D Mark II Mark III:een. Ja minijärkkärin Olympus E-PL 5 Panasonic GX7:aan. > Linkki edelliseen vertailuuun 2013/3

Canonin vaihdoin jo 2013-14 vuodenvaihteessa, josta olen jo aiemmin kertonut. Panasoniciin vaihto tuli sattumalta, kun kaverini tarjosi sitä edulliseen hintaan ja sain Olympuksen heti eteenpäin. > Linkki Canonin vaihtoon 2014/1

Minijärkkärin vaihdon syyt

Minijärkkäreiden ero kuvalaadun suhteen on olematon, mutta Panasonic voittaa Olympuksen tässä tapauksessa käytettävyydessä 100-0. Panasonicissa voi säätää aukkoa/aikaa ja yli/alivalotusta mekaanisilla rullilla, Olympuksessa se tehtiin joko kosketusnäytöltä tai hankalan pienillä monivalintanäppäimillä. Myös kuvaussäädöissä Panasonicilla on tarjota enemmän mm. intervallikuvaus, joka minua kiinnostaa. Videopuolellakin Panasonicilla on enemmän vaihtoehtoja. GX7:ssa on kiinteä sähköinen etsin, kun E-PL 5:ssa se on hankittava erikseen. Tämä meni vähän ohi tämän vertailun, mutta halusin selvittää vaihdon syitä.

Objektiivit

Vertailussa objektiiveinä olivat Canonissa EF 24-70 F2.8 L II ja Panasonicissa Zuiko 14-42 F3.5-5.6. Nämähän eivät ole mitenkään vertailukelpoiset hinnaltaan tai laadultaan. Mutta nämä ovat ne objektiivit, joita minä eniten käytän ja halusin selvittää, miten paljon kuvan laatu kärsii, jos en viitsi kantaa isoa järkkäriä.

Näin verrattiin

Lähinnä minua kiinnosti, miten ISO arvo vaikuttaa kuvalaatuun. Eli kuvasin kaikki kuvat 8 aukolla ja kamera arpoi sopivat valotusajat. Kohteena oli sekainen työpöytäni ja kamera oli kiinni jalustassa vaihdoin vain ISO arvoa, käytin arvoja pienin 100/200, 800, 1600, 3200, 6400, 12800. Tätä ISO haarukkaa käytän yleensä kuvatessa, tuota suurinta vain pakottavissa tilanteissa.

Näyttökuva-2015-09-13-kello-9.50.49

Tässä kaikki ottamani testikuvat Lightroomin kirjastossa. Kuvat otin RAWina, enkä tuodessa tehnyt mitään säätöjä tai korjauksia.

PK_5037

Tästä näkymästä otin vertailukuvat. Tuo pienempi laatikko on näissä alla olevissa vertailuissa. Lr:n kirjastossa laitoin kuvat parivertaustilaan ja suurensin 3:1 ja otin siitä kuvaruutukuvan. Tämä ei tietenkään ole aivan oikeaoppinen ja tieteellinen vertailu, mutta kertoo kaiken oleellisen. Ja ruudultahan näitä kuvia yleensä katsotaan.

Suurensin näytteitä näin paljon, että erot tulevat esiin. Nyt tästä voisi saada sellaisen kuvan, että tekeepä kamerat huonoa jälkeä, mutta suurennos vastaa n. 100×70 cm tulosteesta 5×3,5 cm palaa.

CANON vasemmalla ja PANASONIC oikealla, paitsi viimeisessä kuvassa vaihtoivat paikkaa.

vertailu7

Canon ISO 100, Panasonic ISO 200, pienin mahdollinen

vertailu6

ISO 800

vertailu5

ISO 1600

vertailu4

ISO 3200

vertailu2

ISO 6400

vertailu1

ISO 12800 tässä viimeisessä kuvassa Canon on väärällä puolella, anteeksi.

Johtopäätökset

Tulokset olivat tietysti arvattavissa ilman testiäkin. Näin suuressa tulostuskoossa Canon selvästi parempi suurilla ISOilla, mutta 100-800 välillä ero on niin pieni, että kuvaa säätämällä se saadaan melkein olemattomaksi.

Normaalistihan kuva aina säädetään ja se jäi tässä huomioimatta. Teen vielä tähän loppuun vertailun muutamasta säädetystä kuvasta.

kasiteltu

kasiteltu-2

 

1050546

Panasonicin ISO 12800 koko kuva. Tässä koossa kuva on vielä siedettävällä tasolla vaikka kennon herkkyys oli lähes tapissa.

PK_5042
Canonin 12800 ISOlla ei ollut mitään vaikeuksia toistaa kuvaa tässä koossa ja varaa olisi vielä isontaakin. Kuvat säädetty LR CC:ssä, niin hyviksi kuin osasin.

IMG_4074-Edit

Testitulosteet
Tein testistä tulosteetkin, joita voin näyttää, esim. kameraseuran kk-tapaamisessa, niin voidaan vertailla yhdessä. Testikuvat on tehty alussa olevan ison kuvan isomman valkean kehyksen alueelta ja muutama myös koko kuvan alueelta.

Panasonic Lumix GX7 voi varauksetta suositella  valokuvaharrastajan ensimmäiseksi tai toiseksi kameraksi. Ominaisuudet riittävät pitkälle ja kamerassa on riittävästi käsisäätöä aidon järkkärin tapaan, mutta myös automatiikkaa sitä tarvitseville. Valikoiden alta löytyy jopa liikaa säädettävää, ainakin minulle. Sähköinen etsin toimii hyvin ja kääntyvällä näytöllä pääsee vaikeisiinkin tiloihin. Kuvan laatu riittää pitkälle. Tähtikuvausta en vielä ole tällä kokeillu, mutta onnistunee. Kolmen näppäimen alle voi itse valita erilaiset kuvaustilanne säädöt, joilla voi nopeasti reakoida tilanteisiin. Nyt tätä kameraa saa n.  600 eurolla, koska uusi GX8 on jo ilmestynyt.