Miten teen muotokuvan vesiväreillä

Kerron tässä, miten pääsin tähän lopputulokseen muotokuvissa. Tämä ei ole mikään opetus vaan minun tarina. Aloitin vesivärit syksyllä ja muotokuvat vuoden alusta. Lainasin kirjastosta kirjoja aiheesta, niitä on paljon. Tein niissä olevia harjoituksia ja sovelsin omiin töihin. Aluksi maalasin kaupunkinäkymiä ja joulukortteja.

Muotokuvat kiinnosti, koska minulla on paljon hyviä kuvia tutuista, sukulaisista ja itsestäni. Tuhersin erinäköisiä kuvia vaihtelevilla menetelmillä ja onnella. Muutama ihan onnistunutkin, ainakin muiden mielestä.

Tammikuun toinen maanantai alkoi kansalaisopiston päiväkurssi taiteilija Timo Tolosen vetämänä. Eka kerralla tein Iisalmen kaupunkinäkymän, jossa näkyi paljon taloja. Siitä tuli ihan kiva, siis melko huono. Toisella kerralla valmistauduin muotokuviin. Piirsin kotona valmiiksi pari mallia, jotka väritin kurssilla. Nyt sain hyviä neuvoja varjoihin syvyyttä ja sinistä. Sitten olin pari maanantaita poissa matkoilla ja töissä. Vein taas yhden esivalmistelun kuvan. Siis piirsin lyijykynällä ääriviivat, jotta se ei veisi hyvää harjoitusaikaa.

Sain jälleen neuvoja varjoihin. Tee niin, että muodostavat muodon kasvoille. Tämä yksinkertainen neuvo auttoi paljon. Jätä valokohdat reilusti valkeaksi. Pidä värit raikkaina ja rajat selkeinä. En ehkä näillä sanoilla neuvoja saanut, mutta näin ne ymmärsin.

Itse etsin kotona eri taiteilijoiden värikarttoja kasvoihin. Kokeilin niitä ja löysin erehdyksien kautta omat värini.

Tällä värikartalla maalaan. Pikkuisen nuo määrät ja sävyt vaihtelevat.

Alla maalauksen vaiheet.


Ensin piirrän muodot ja siihen
valkeat ja tummat varjot.

Tällä ensimmäisellä värillä
maalaan kaikki kohdat.

Sitten tummennan varjot.

Edelleen tummennan
varjoja ja sinistä silmiin.

Väritän tukan ja viikset.

Silmälasit, silmät
ja ohuita varjoja.

Edelleen korjailen varjoja.

Maalaan paidan ja puseron
Viimeiseksi valkealla
geelikynällä teen valkeat
kiillot silmiin ja sankoihin.
Piirrän parransängen ja
vähän viivoja
harmaaseen tukkaan.

Valmis muotokuva

Tässä nopeutettu video samanlaisesta tekniikasta.