Akvarelli, uusi harrastus

Nuoruudessa harrastin vähän taiteilua Osmo Monton kannustuksesta. Jossain kaupungin varastossa tai kaatopaikalla on yksi minulta ostettu öljyvärityö. Tämä jäi kuitenkin muiden harrastusten ja töiden jalkoihin. Joitakin satunnaisia tauluja, t-paitoja ja verhoja tein silkkipainolla töiden lomassa.

Valokuvausta olen harrastanut koko ajan ja se huipentui, kun jäin eläkkeelle. Tuli kuvattua kaikkea mahdollista karhuista perhosiin, Pohjoismäeltä Andeille ja olutlaseista lentokoneisiin. Nyt se latu alkaa olla aika koluttu ja etsin uutta.

Vuosi sitten syksyllä  oli Lidlissä tarjouksessa halpa paketti akvarellivärejä. Silloin tuli hankituksi ne kaapin päälle. Samaan aikaan tein yhden kirjan valokuvista ja piirtäen lapsen lapselle joululahjaksi. Siitä jäi kytemään, että pitäs viritellä tämä piirrustus- ja maalausharrastus eloon.

Tänä syksynä (2019) syyskuun lopussa hain kirjastosta Parramon Vesivärimaalauksen kirja. Se oli hyvä. Kertoo tarkasti, miten pääset alkuun. Harjoituksia, teoriaa. Vein eilen kirjan pois, mutta sain hankittua sen takaisin kolmella eurolla Selaamosta. Selaamo on appletti, jolla voi ostaa tai myydä kirjojansa ja hinnat ovat jotain muuta kuin vanhojen kirjojen nettikaupoissa. Ei hyvin toimiva ja pieni valikoima, mutta minä onnistuin.

Tämä oli kirjan ensimmäinen harjoitus. Ensin piti tehdä paperista lieriö ja kuutio, lisäksi lasi puolillaan vettä. Tämä piti maalata siten, että käytti vain kolmea perusväriä  (sininen, keltainen punainen) ja niiden eri valooreja. Kyllä niillä sai aikaan harmaan eri sävyjä.

Tämän jälkeen tein vinon pinon erilaisia harjoitteita. Värikarttaa, laveerausta, pilviä ja maisemia. Mutta en saanut mieleistä jälkeä. Sitten päätin, että ensin teen näkymän tussilla ja väritän sen vesiväreillä. Se alkoi toimia tyydyttävästi.

Tää oli ensimmäinen työ, jonka näytin muillekin. Tein tämän vastaotetun valokuvan pohjalta. Piirtäminen on minulle suht helppoa, sitten vaan vesiväritin kuvan. Eihän tämä vielä kunnon akvarelli ole, mutta sinne päin. Seuraavaksi pistin tavoitteeksi kauniin taivaan pilvineen. Sitä ennen tein tälläisiä samanlaisia piirustuksia Iisalmen kaupungista. Yhden teon videoin malliksi. Muuten, youtubesta löytyy paljon hyvää oppimateriaalia akvarelleihin.

Tuo ensimmäinen julkistettu kuva sai paljon tykkäyksiä ja kehuja, joten innoistuin entistä enemmän. Julkaisin kuvan myös akvarelliryhmässä, josta myös tuli kiitosta. Ja innostus lisääntyi. Tämän akvarellin tein tänään, mutta en vieläkään ole tyytyväinen. Pilvet, puut ja vesi odottavat vielä jossain.

Nyt ollaan vielä aivan alussa ja kaikki on kivaa. Palataan harrastukseen sitten, kun luulen jo osaavani jotain. Alla vielä toinen video maalaamisesta.

Aina kaikki ei onnistu, ainakaan minun mielestä.