Akvarelleja Suomen presidenteistä

Aloitin muotokuvamaalauksen vuoden vaihteessa. Kun sain maalattua kaikki perheenjäsenet, lähisukulaiset ja ystävät, niin siirryin presidentteihin. Ensin ei ollut tarkoitusta tehdä sarjaa. Kun sain Saulin valmiiksi ja siitä tuli sen verran näköinen, niin innostuin jatkamaan.

 1. Ensin etsin netistä sopivan kuvan. Viidestä viimeisestä löytyy hyviä kuvia väreissä. Mutta Paasikivestä eteenpäin kuvat ovat mustavalkoisia ja niitä ei ole paljon. Suurimmaksi osaksi virallista pönötystä.
 2. Piirrän A4 karkealle vesiväripaperille lyijykynällä viivat kasvojen piirteistä. Tämä on tärkeä, mutta helppo vaihe, että mittasuhteet tulevat oikein.  Merkkaan kohdat, jotka aion jättää valkeaksi tai erittäin vaaleaksi. Peitän nämä alueet maskivärillä, jonka voi poistaa pyyhekumilla.
 3. Kastelen kasvot, mutta en silmiä, enkä tukkaa. Annan veden kuivua sen verran, että kiilto häviää. Sillä välin…
 4. Teen valmiiksi kaksi väriä. Kasvovärin Napolin keltaista ja palanutta siennaa. Kahden värin suhde määrittää lopullisen värin. Tuliko liian punainen vai keltainen. Varjovärin teen lisäämällä edelliseen Preussin sinistä.
 5. Aluksi väritän varjot. Koska paperi on märkä voi väri levitä, mutta se on helppo pitää siveltimellä aisoissa. 
 6. Väritän kasvovärin kauttaaltaan myös varjojen päälle. Tässä vaiheessa, jos vettä on liikaa, voi syntyä ikäviä tai mukavia raitoja pitkin pintaa. Nämä rannut on helppo poistaa myöhemmin.
 7. Kuivaan pinnan hiustenkuivaajalla.
 8. Tässä vaiheessa varjot ovat melko summittaiset, joten tarkennan rajoja ja lisään väriä tummempiin kohtiin.
 9. Väritän yksityiskohdat, silmät ja suun.
 10. Hankaan kumilla pois maskivärin ja vaalennan reunat puhtaalla vedellä ja pensselillä.
 11. Maalaan vaatteet ja mahdollisen taustan.
 12. Lopuksi viimeisten tummalla harmaalla kriittisiä linjoja. Voin myös lisätä hieman aivan vaaleaa punaista poskiin, leukaa, nenään.
 13. Sitten otan kuvan, säädän sen kohdalleen ja exportoin 2048 pikseliä leveäksi JPG:ksi. Jos on onnistunut, pistän johonkin ryhmään. Joskus pistän myös epäonnistuneet varoittavaksi esimerkiksi.

Tein videon, jossa ovat kaikki presidentit ja Urkista nopeutettu video maalauksesta.