Onko Apple TV sinulle tuttu?

Minä vimpain addiktina olen tietysti tutustunut siihen heti, kun se ilmestyi 2007. Sen jälkeen on tullut paljon saman tyyppisiä laitteita pc:lle. Alkuun ne olivat vain nörttien herkkua, koska asentaminen ja verkon luominen oli hankalaa. Nyt nämä vimpaimet ovat helppokäyttöisempia ja monipuolisempia.

IMG_4603Mitä nämä sitten ovat ja mitä näillä tehdään? Televisioon kytketty laite, jonka välityksellä oman sisäverkon (wifi, wlan) kautta voidaan katsoa televisiosta omilla koneella olevia kuvia ja kotivideoita. Laitteella pääsee myös internet verkkoon ja voi katsella vuokrattavia elokuvia, Youtubea ja muita sosiaalisen median houkutuksia. Nämä samat ominaisuudet ovat tulleet uusimpiin televisioihinkin, mutta ne ovat melko merkkirjoitteisia ja ohjelmakauppa suppea. Tämä laite toimii vanhoissa televisioissa, kunhan on hdmi in liitin. On olemassa myös välijohtoja vielä vanhempiin televisioihin.

Aika moni tuntemani kuvaaja ei ole kuullutkaan näistä vehkeistä ja ovat sitten kiinnostuneet, kun olen näyttänyt, miten helposti voi omia kuvia katsella ja näyttää televisiosta ystäville. Kaikillahan on ainakin kännykkä ja kuvat jäävät sitten vain omaan näyttöön. Ja varsin kameroiden kuvat jää lähes kaikilta näkemättä, kun niitä ei enää tulosteta ja panna albumiin.

Apple TV tarjoaa helpon tien näiden kuvien katseluun. Niin kuin tuosta ekasta lauseesta näkee, että tämä on jo vanha juttu ja muillakin tekijöillä on tarjottavaa ja edullisemmin. Mutta minä vannon Applen suuntaa, koska siinä käytettävyys on tavallisen tallaajan tasolla.

Uudessa Apple TV:ssä on sovelluskauppa

Pari viikkoa sitten (31.10.15) julkaistiin uusi 4. sukupolven Apple TV. Tämä on merkittävä uutuus, koska siihen tuli ensimmäisenä sovelluskauppa, app store. Nyt on odotettavissa, että tästä tulee Applen seuraava isompi innovaatio. Vielä tästä ei puhuta juuri missään. Vain alaa tarkkaan seuraavat ovat kommentoineet tämän suuntaisia visioita. Tämä on vielä sitä hiljaista tietoa, josta odotetaan jotain.

Uusi laite on saman näköinen kuin aikaisemmatkin. Vain kauko-ohjaimessa on muutoksia. Uutta on kosketuslevy, joka toimii samaan tyyliin kuin kosketusnäyttö. Voi sormella vetäen siirtyä ruudulla haluttuun suuntaan helpompaa kuin nuolinäppäimillä. Kaukosäätimessä on myös kiihtyvyysanturi, joten sillä voi vaikka ohjata autoa peleissä.
Helppo asentaa ja liittää verkkoon.
Laitteen asennus on helppo meille ei nörteille. Virtapiuha seinään ja hdmi piuha televisioon. Laite asentaa itsensä vain muutamiin kysymyksiin täyttyy vastata, oman verkon nimi ja sana täytyy tietää ja Apple ID, jos sitä ei vielä ole, niin sen voi tehdä asentaessa. Jos haluaa kuvat omalta koneelta tv:lle, niin koneelle täytyy asentaa iTunes, on myös pc-versio. Tämä puoli on näissä Apple laitteissa parasta, ohjeet ovat yksinkertaiset ja kaikki toimii.

Kun asensin laitteen, niin silloin oli kaupassa 45 sovellutusta. Nyt viikkoa myöhemmin niitä on jo yli sata ja tahti kiihtyy. Ruotsin ja Norjan televisiot oli heti mukana ja Hesarin HSTV:kin parin päivän päästä. Odotan Areena, Katsomoa ja muita suomalaisia kanavia, että se airplayaaminen ipadilta loppuisi.

Applen iPhonella ja iPadeilla voi lähettää kuvaa tai videota Apple TV:n kautta television ruudulle. Tämä on kätevää, mutta samat suoraan televisiosta ohjaten on vielä helpompaa.