Kenno puhtaaksi

Olen jo pitemmän aikaa tuskaillut kuvissa olevista ”roskista”. Molemmat kamerat alkavat olla jo sen ikäisiä, että roskia on kerääntynyt kennolle. Etsin netistä ohjeita kennon puhdistukseen. Niitä löytyikin runsaasti, mutta kaikissa tahtoi olla se vika, että esittäjä höpisi pitkät ajat jonninjoutavia, vaikka aisian olisi pystynyt ilmaisemaan parisssa minuutissa. Päätin korjata tilanteen ja tein omat videot ensimmäisestä puhdistuskerrasta.

Hankin pudistuspuikot Aliexpressistä. Hinnat vaihtelivat 1-10 euroon. Samoja merkkejä kuin kotimaisissa nettikaupoissa, mutta hinta vain murto-osan. Puikkoja oli kuivia jä märkiä, päätin kokeilla molempia. Iso kennoiseen märkää ja pikkukennoon kuivaa.

Ensin puhdistin Canonin 24×36 kuvakennon. Se oli vähän konstikkaampaa, koska peili on tiellä ja menusta piti etsiä ohjelma kennon puhdistamiseen manuaalisesti. Tietysti ensin puhdistin vain suljinlehdet, koska nostin vain peilin ylös. Selvisi, että ei tämä mikään kenno ole vaan suljin. Löytyihän se oikea toimintokin.

Itse puhdistus on yksinkertainen toimenpide. Yhtäjaksoisilla vedoilla pyyhitään kenno muutaman kerran. Pitää vain muistaa tarkistaa, että akussa on riittävästi varausta, ettei peili loksahda kesken kaiken eteen. Ennen puhdistusta voi myös puhallella jollain puksuttimella irtopölyt pois.

Sitten puhdistin Panasonicin pienen kennon kuivalla sutilla. Se ei ollut aivan kennon levyinen, joten pyyhkäisin pari kertaa suuntaansa. Kun hankkii näitä puhdistuvälineitä, niin kannattaa kiinnittää huomio terän leveyteen, että se on sama kuin kameran kennossa. Usein myyjät vain kertovat mille kennolle väline käy, mutta mistään ei löydy tarkkoja mittoja.

Tämän kennon puhdistus oli tärkeää, koska otan tällä kameralla time lapse kuvat. Käytän tätä kameraa, koska siinä on sähköinen suljin ilman peiliä. Peilillinen kamera olisi nopeasti kulutettu loppuun.  Kun joutuu puhdistamaan 500 kuvaa roskista, niin siinä aikaa vierähtää. Kuvia ei voi korjata copy/paste tyylillä, vaikka roskat ovat samassa kohdassa. Joka kuvaan tulee pieni muutos valotuksessa.

Lopuksi kävin rannassa ottamassa testikuvat. Vaalea taivas paljastaa hyvin, onko kennossa roskia. Ei ollut! Kannustan kennon itse puhdistukseen. Se on helppo toimenpide.

Tämän tyyppiset roskat kuvissa on melko ikäviä, mutta niistä pääsee eroon.

 

Kennon jälki puhdistuksen jälkeen.