X vastaan Mark lll

Nikon sulki tehtaan Kiinassa, kertoi dpreview 30.10.2017. Syytti älykännyköitä. Sain perjantaina 3.11.17 uuden kännykän, joten minä en ollut syyllinen. Mutta siitä sain kipinän, miten X pärjää järkkärille.

Päätin ottaa muutaman kuvan samoissa olosuhteissa ja säätää kuvat samanlaisiksi ja verrata mikä on ero.  Verrokkina oli Canon 5D Mark lll ja sillä kuvat otin tavanomaiseen tyyliin. Pyrin molemmissa valottamaan mahdollisimman oikein. En käyttänyt samoja arvoja vaan molemmille sopivimmat. Objektiivien erilaiset ominaisuudet vaikuttivat lopputulokseen. Kuvat käsittelin Lightroom CC ja Classicilla ja yhdistin Photoshopilla. IPhone X:ssä käytin kuvaamiseen Adoben Lightroom CC kamera appia, jossa voi säätää arvot kuin järkkärissä ja kuva tallentuu rawina tai dng:nä.Tässä studiokuvassa ei eroa huomannut. Valaisu piti järjestää ledeillä, salamatäsmäys ei toimi kännyköissä, ainakaan minulla. Säädin värit samoilla arvoilla. Kuvakulmaa en saanut aivan samaksi, koska objektiivit ovat niin erilaisia. Vasemman puoleinen on X.

Maisemakuvissa ei juuri ollut eroa. Ylin on X ja alempi Canon.

Vastavalolähikuvissa paljastuu erot. Bokehia ei tule ja dynamiikkakin loppuu kännykästä.

Nämä molemmat ovat otettu X:llä. Vasemman puoleiseen bokeh on tehty jälkikäteen. Kaksois linssisysteemi mittaa myös syvyyttä ja bokeh voidaan tehdä ohjelmallisesti. Kännykän omalla kameralla kuvatessa valitaan taustan sumennus. Mutta Focos appilla voi tehdä mihin tahansa kuvaan bokehin taustalle.

Kännykkä ei vielä pärjää järkkärille, mutta sillä saa hyviä kuvia paljon helpommin ja nopeammin. Hyvissä olosuhteissa siitä on ainakin kompaktin haastajaksi. Raw kuva avattuna Photosoppiin 16 bittisenä on 70 Mb:n kokoinen. On säätövaraa moneen tarkoitukseen. Lisäksi uusista kännyköistä löytyy 4K video, hidastukset, time lapse ja panoraama.

https://www.dpreview.com