Lontoo, lokakuussa 2017

Tätä matkaa oli suunniteltu jo pitkään. Kävin edellisen kerran 20 vuotta sitten. Silloin katsoimme valioliigan pelin ja tutustuimme nähtävyyksiin. Siitä on aikaa ja kaikki on uutta jälleen. Kirjoitin tämän jutun niille, jotka ovat suunnittelemassa eka matkaa. Selvitystyöhön menee melkoisesti aikaa.

Matkan varaukset

Varasin matkan hyvissä ajoin toukokuussa. Kuvittelin, että saa halvemmat hinnat. Ehkä sain, en tiedä, mutta sain ainakin haluamani. Lennot ostin eBookersilta, Finnair, koska sillä oli parhaat lentoajat. Aikainen meno ja myöhäinen paluu. Hinta kolmelle, cabin laukulla 593,35 €

Hotellin varasin Bookingilta. Siinä tärkeintä oli sijainti. Hinta näytti määräytyvän sijainnin ja tähtien mukaan, tietysti. Otin Lambert sillan läheltä Novotellin. Pyysin vielä huoneen, josta näkyy Big Ben ja London Eye. Mulla oli hyviä kokemuksia ketjusta. Lähellä on London Eye, jossa päätimme käydä eka iltana. Hinta kolmelle yölle 671,18 €

London Eyen varasin edellisenä iltana. Halusin kuvata siellä auringonlaskun aikaan. Vaihtoehtoja oli kolme, tavallinen lippu, mutta siinä viimeinen aika oli 17.00-17.15. Matka, jolla tarjoillaan kuohuvaa, ei ollut enää varattavissa perjantai-illalle, tälle saisi myös myöhäisempiä aikoja. Nopea linja, maksoi kympin enemmän, mutta sen hyödyn katsottiin olevan vähäinen. Tämän vaikutus saattaa vaihdella isosti sesongin mukaan, nyt oltiin lähes off season. Päätimme ottaa tavallisen lipun ko. aikaan. Hinta kolmelle 68,67€

Varasin tai paremminkin ostin vielä liput Original Tourille. Maailman ensimmäinen turistibussiorganisaatio, toiminta alkanut jo 50-luvulla, kuvittelin sen olevan laadun tae. Netin kautta ne sai edullisemmin ja nyt oli päälle + 24 tuntia. Kahden päivän hinta kolmelle 130€.

Lento

Kone oli yllättäin Finnairin uusin hankinta, Airbus 350-900, tarkoitettu lähinnä mannerten välisiin lentoihin. Uuden sukupolven kone energiansäästössä, Finnairille on näitä tulossa 19 kpl, vuoteen 2023 mennessä.

Hieno ja mukava kone olikin. Hyvin polvitilaa, suuremmat ”panoraama” ikkunat, viihdekeskus, usb-latauspiste, wifi, hienot matkankuvaustoiminnot. Nykyäänhän näitä tarvitaan, ennen vanhaan matka meni hyvin tilauksella gt, punkku, Renault, ruokailun yhteydessä ja ehkä vielä takabaariin huussireissulla tupakalle ja shotille. Ennen laskua olikin jo laskuhumala. Nyt on kaikki toisin, onneksi.

Koneen viihdekeskuksesta pystyi seuraamaan matkaa useammalla kameralla ja animoiduilla lennoilla. Ohessa live kuva laskusta. On näitä ennenkin nähty, mutta ei näin selvästi. Epäonnistunutkaan lasku ei tule enää yllätyksenä.

Liikkumiset

Olimme varautuneet liikkumaan Oyster-korteilla, johon ladataan rahaa. Päivähinnan maksimi on noin viiden punnan verran vyöhykkeestä riippuen, pantti myös 5£. Luin Tripsterin jutun, jossa on hyvin kerrottu julkisen liikenteen mahdollisuudet. Sen perusteella päädyimmekin lähimaksuun pankkikortilla. Samat hinnat kuin paikallisilla korteilla ja päivän kattohinta. Heathrow`n kentältä keskustaan ja hotellille hinta 3,57€. Korttia näytetään portilla lähtiessä ja poistuttaessa, siinä kaikki, homma toimii. Linja-automatkalla vain lähtiessä.

Turistibussi oli kallis pettymys. Olen tottunut ajamaan ekapäivänä kaupunkikohteessa reitit, että sais kokonaiskäsityksen paikoista, joihin kannattaa tutustua. Lontoossa liikenne on niin ruuhkainen ja tietöitä joka paikassa, aikataulut ja reitit eivät pitäneet. Oli myös hälytysajoneuvoja joka nurkalla, jalankulkijoiden päälleajo luonnontieteellisen museon lähellä. Kerkes tulla jo huolestuneita kyselyjä kotimaasta. Se oli niin hidasta, ettemme käyttäneen bussia kuin kahdesti, vaikka olimme suunnitelleet kolme päivää sen varaan. Mutta metro toimi hienosti, ruuhkaahan sielläkin oli, mutta mukaan mahtui.

Nähtävyydet

Westminster Abbey, näitähän riittää, kirkkoja. Tällä kai oli kovat historia kreditit, mutta käveltiin ohi kuvaten, niin tekivät kaikki muutkin. Komea kirkko ja kadultakin saa hyviä kuvakulmia. Parlamenttitalon kulmassa Big Ben remontissa, kestää vielä pari vuotta. Edessä pullisteli poskiaan säkkipillinsoittaja kerjäten rahaa ja huomiota. Meiltä vain jälkimmäistä, oli niin hyvät vaatteet. Vieressä oleva parlamenttiaukio on hyvä paikka patsaskuvaajille ja mielenosoituksille, joita täällä on sotkemassa liikennettä joka paikassa.

London Eye, aikaisemmin Millennium Wheel, koska avattiin 1999 vuoden viimeisenä päivänä. Silloin maailman korkein pyörä, 135 m. Nyt on menty ohi aasialaisten ja viimeksi vegasilaisten ansiosta jo 167,7 metrissä. Menimme kai väärään jonoon, pääsimme sisään lippuja kyselemättä? Jonotus ei kestänyt kuin varttitunnin. Nopeasti sisään, koska pyörä pyörii jatkuvasti. Porukkaa kapseliin mahtuu melko paljon, parikymmentä. Kiireesti lännen puoleiseen päätyyn kuvaamaan. Olen jonkun verran korkean paikan kammoinen, mutta täällä se ei tuntunut ollenkaan. Johtuikohan dopingista, en tiedä? Tullessa tarkistettiin kaikki laukut ja minun kameralaukusta löytyi pieni whiskypullon perä, jota olimme säästäneet Villen nelikymppisten juhlistamiseen. Sain kuitin, jolla vois lunastaa takaisin, mutta senkin hävitin. Ei harmittanut yhtään, saimme makeat omat naurut ja muistot palkkioksi. Niistä mielellään maksaa. Suosittelen silmää räpäyttämättä tätä puolen tunnin kierrosta kameran kanssa tai ilman.

Sillat tahtoo mennä sekaisin, kun niitä on joka paikassa. Ensimmäisenä tutustuimme Tower Bridgeen. Molemmilla puolen on nähtävää ja aina tungokseen asti meitä turisteja. Eteläpuolella on uusi hieno kaupungintalo City Hall London, samantyylinen kuin Berliinin valtiopäivätalon päivitys, tarkistin suunnittelijan, molemmilla Foster. Molemmissa kierteinen kävelytie, harmi ettei päästy sisälle. Sinne pääsee joskus, koska ylhäällä London’s Living Room -näyttelytila. Myös talon ympäristö on arkkitehtuurista kiinnostuneelle hyvä kohde.

Oxfort Street käveltiin päästäpäähän kauheassa lauantai-iltapäivän tungoksessa. Poikettiin kolmeen kauppaan. Selfbridges, pyöröovista sisään ja samalla pyörähdyksellä ulos, bongattu. Disney Store oli vajaan vuoden vanhalle ukille satumaisen hyvä paikka. Alennuskorista löytyi aarteita. Suosittelen. Poikkesimme vielä Apple Storessa, jossa luulimme olevan näytillä iPhone X:n, vaikkakin ennakkomyynti alkaa vasta 27.10., pettymys, ei ollut. Storeja on Lontoossa kolme ja lähinnä Oxfort streetiä on Regent streetin store. Löydettiin myös legendaarinen Denmark Street Guitar, kadun pätkä, josta myytiin kaikille 60-luvun staroille kitarat.

Puistoja on yllättävän paljon, isoja ja pieniä. Mieleen jäi White Hallin pikkupuisto, tietysti Hyde Park, Potters Fields Park City Hallin vieressä. Ja parhaiten muistissa on  Buckingham Park joutsenineen, unohtamatta mustaa joutsenta. Ja olihan se palatsikin näkemisen arvoinen. Lippu oli tangossa, mutta ei näkynyt Elisabet kakkosta eikä prinssi Philippiäkään, jolla on kuninkaallisten hauskimmat jutut. ”Ei minusta prostituoitu ole sen siveellisempi kuin vaimokaan, tekeväthän he samaa hommaa.”

Museot

British Museum oli nähtävä, ilmainen. Katsoimme vain Egyptin ja antiikin Kreikan osastot, siinäkin on ihmettelemistä. Olen joskus nähnyt Kairon lähellä Gizan sfinksin, jolta puuttui nenä ja parta. Mutta sitä ennen olin nähnyt täällä parran, 20 vuotta sitten. Iso kivi möhkäle pitkällään, otin siitä kuvankin, kunhan löydän, niin pistän näytille. Mutta nyt parta oli vain pieni kivi, kuulemma viety takaisin Egyptiin, hyvä niin, mutta mulle sekin oli pettymys. Tämä museo on hyvä kohde.

Modern Tate, turbiinihalliin rakennettu nykytaiteen (1900-) museo. Yksi parhaista ko. museoista maailmassa. Ilmainen, niin kuin kaikki kansalliset museot Brittein saarella. Vaikuttavia tilaratkaisuja, paljon myös valokuvataidetta. Mm. katukuvauksen edelläkävijä Kaleh Golestanin prostituutiosarja 1975-7., muitakin, mutta tää jäi jotenkin mieleen. Muuten eivät olleet alastonkuvia, pitävät hynttyyt niskassa kadulla.

Imperial War Museum, Suomen Sotahistoriallisen Seuran mielestä Lontoon paras paikka. Näkökulmakysymys. Mutta hyvä silti, paljon aseita, hakaristejä ja muuta sotaromua. Tässä käytiin viimeisenä vaikka oli korttelin päässä hotellissa. Oli varapaikka, jos kerätään.

Tämän verran kerettiin neljässä päivässä, kilometrejä kävellen yli 60 ja askeleita vajaat satatuhatta. Ei siinä paljon kerinnyt oluihin tutustua. Muutama pubi tutkittiin, hinnat 3-5 puntaan per pint (0,68l). Hyvät hanavalikoimat. Eka iltana maistettiin Brooklyn Beweryn olut, hyvä vaikkakin meren takaa. Sitten vielä samana iltana London Bride, helppo lager. Efes Draught juotiin turkkilaisessa ravintolassa ruokajuomana. En muista makua, mutta kaiken join.

Reissukuvat

Nykyisin nää reissut menee aikapaljon kuvaamisen ehdoilla. Hotellihuoneen ikkunasta sain hyvän time lapsen auringonlaskusta taustalla pyöri London Eye ja Big Benin viisarit. Tosin se onnistu vasta kolmannella kerralla. Kamera oli tosi lähellä ikkunaa, mutta takana olevat verhot heijastivat valoa ikkunaan ja siitä kameraan. Opin, jos ottaa kuvia huoneen ikkunasta ulos, niin valot pois tai pimennysverhot kameran ja huoneen väliin.

Kaikissa museoissa sai kuvata vapaasti, se on hienoa. Ostin silti museoiden näyttelykirjat, niistä on mukava tutkia jälkikäteen, mitä tuli nähtyä.

Perinteistä turistikuvaa tuli hirveästi, mutta kun ei malta olla näpsimättä. Niillä kuvilla ei tee juuri mitään, mutta pitää olla.

Kadulla yritin salakuvata erilaisia ihmisiä. Kamera lonkalle, aika 500 ja muut valon mukaan. Kaupunkiolosuhteissa valomäärä vaihtelee paljon, korkeiden talojen välissä sisäpihoilla voi olla varsin pimeää. Aurinkoisella säällä vaihteluväli on suuri.

London Eye oli hyvä kuvauspaikka. Kaikki seinät ovat läpinäkyvää muovia ja heijastumia tulee paljon, nopeassa kuvaustilanteessa, niitä ei aina huomaa. Tosin ne voi antaa tilan tuntua tai vihjeen kuvauspaikasta. Suurimman osan kuvista otin 14 millisellä, joka on passeli tähän tilaan.

Tässä tämä juttu oli, toivottavasti tästä on jollekin apua ja voi kysellä lisää. Vastataan vaikka ei tiedettäiskään. Flunssa antoi mahdollisuuden kirjoittaa tämä juttu heti, ei pystynyt juuri muuta tekemään.

 

Tässä juttuun liittyviä linkkejä:

http://www.tripsteri.fi/lontoo/usein-kysyttya/matkaliput-ja-matkakortit/
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Parliament_Square
http://www.selfridges.com/GB/en/content/store/london
https://www.oxfordstreet.co.uk/shop/the-disney-store/
https://www.apple.com/uk/retail/regentstreet/
http://www.denmarkstreetonline.co.uk/categories/394/London-Vintage-Guitars/
https://yle.fi/uutiset/3-9595456
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tate_Modern
http://www.telegraph.co.uk/culture/photography/11607023/Iranian-photojournalist-Kaveh-Golestans-Prostitute-Series-at-Photo-London.html

Lontoo Syksyllä 2017

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar