Tallinna, Fotografiska

Meillä oli alennuskupongit Tallink laivalle. Tilasimme ja maksoimme matkan netissä. Mutta lopullisessa maksussa 50 euroa, ei ollut huomioitu alennuslippua kokonaan vain menomatkalla. Ja tuli vielä viesti, että maksusta puuttui 20 euroa, joka on maksettava ennen kuin saamme liput.

Soitimme heidän palvelunumeroon. Ja siellä mies pahoitteli tapahtunutta ja oikaisi hinnan 50 euroksi. Hinnan olisi pitänyt olla 28 euroa, alennuslipun tekstin mukaan. Mutta en käynyt inttämään, olkoon. Tuli s-postilla liput, jotka piti vaihtaa vielä sheck in lippuihin. Hyvä, asia kunnossa. Iltapäivällä tuli uusi posti, meiltä oli peritty 50 euroa liikaa, palauttavat rahat, ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.

Ok. ostetaan sillä rahalla ruuat paluumatkaksi 52 euroa. Erotus maksettiin, 2€. Taas tuli uudet liput, nyt mukana myös buffet ateriat. Sitten tuli pyyntö, että tehkää lähtöselvitys netissä, kätevää. Tehtiin, mutta eipä onnistunutkaan. Teillä on maksuja maksamatta, ei onnistu. Ottakaa yhteyttä matkaselvitystiskille. 

Pienellä jännityksellä mentiin tiskille, vieläkö ovat rahaa vailla. Mutta ei mitään kysymyksiä. Saimmeliput mennentullen ja buffet paluumatkalle. Olin pari vuotta sitten ollut golfmatkalla Virossa, mutta en näin hienolla laivalla, Megastar.

Tallinnan satama-alue on varsinainen labyrintti. Taksimme kierteli pitkään ja jonotti, ennen kuin pääsi pois satamasta. Jos suinkin mahdollista kannattaa kävellä pois satamasta ja ottaa taksi sitten. Säästä viisi euroa ja viisitoista minuuttia, jos on jommasta kummasta pulaa. Siis tämä koskee D-terminaalia, muista en tiedä.

Taksi oli eläkkeellä oleva kirvesmies, Suomessakin töissä Tikkurilassa. Nyt taksia kuskaamassa. Suomi hyvä, Venäjä paha, uusi presidentti nainen, huono, Ilves oli hyvä, EU hyvä. Nämä asiat sain matkan aikana tongittua, ei oikein kielitaitomme kohdanneet.

Telleskivi on uusi vanha alue. Löytyy helposti rautatieaseman vierestä vanhan kaupungin takaa. Satamasta kävelee puolessa tunnissa. Meillä oli vähän tiukka aikataulu ja edellisien päivien vanhat väsyneet jalat, joten mentiin taksilla. 

Vanhalle teollisuusalueelle on rakennettu pikkuliikkeitä ja ravintoloita. Vähän tälläistä hipsterimeininkiä. Mutta 60-luvulla nuoruutensa viettäneen silmään oikein sopivaa. Nuo kalliit merkkiliikkeet eivät kiinnosta yhtään, monesta syystä, eikä vähiten rahan.

Fotografiska

Fotografiska oli alueen perän aukiolla ympärillä lukuisia värikkäitä ravintoloita, baareja ja terasseja. Teollisuushalliin oli saatu oikein hyvät näyttelytilat.

Anja Niemen (norjalainen, ei Iisalmen Tiny) kuvat olivat näyttäviä,  isoja omakuvia jenkkityylisissä miljöössä ja autiomaassa. Kaikki oli tehty taiten, kulissit ja tilanteet lavastettu hyvin. Ei silti puhutellut minua.

Jimmy Nelsonin alkuperäiskansat ympäri maailmaa puhutteli ihan toisella tasolla. Loistavia kuvia ja ideoita esillepanossa. Tämän takia kannattaa lähteä matkaan.

Anna-Stina Treumundin mustavalkokuvat näyttivät aivan filmiajan kuvilta rakeineen. Mutta nykyohjelmilla saa jälkikäsittelyllä tehtyä aitoakin aidompaa jälkeä. Hyviä kuvia.

Pentti Sammallahti. Kolmannessa kerroksessa oli tuttuja kuvia suomalaisille. Iisalmen Kamerassakin 70-luvulla vierailleen taideteollisen koulun kunniatohtorin kuvia oli läkähdyttävä määrä. 

Harmi, että Pentti on kuvannut niin paljon hyviä kuvia, ihan liikaa yhteen näyttelyyn. Mutta kuitenkin tämä oli Fotografiska parasta antia. Näistä oli varmasti suurin osa kuvattu filmille. Tulosteet olivat vaan niin pieniä, ettei rakeet näkyneet. Tässä kerroksessa oli eniten porukkaa ja pieniä kuvia oli vaikea nähdä ihmisten läpi, kun nenät oli kuvassa ja kädessä puhelin kamera.

Paluumatkalla pysähdyimme syömään katukeittiöstä bueno hamburgerit. Yhdeksän euroa kaksi kappaletta, maukkaat. Näitä liikkuvia keittiöitä oli tällä alueella ainakin kahdeksan. Näyttäs olevan kasvava trendi.

Harmi vaan, että ei ollut aikaa tutustua paremmin tähän alueeseen. Tänne on tultava uudestaan. Sitten kiireen vilkkaa Superalkon kautta laivaan, reppu täynnä prosentteja. Ja laivalle syömään ilmaista buffettia.

 

Tämä käynti liittyi https://koppiset.fi/museokortti/ juttuun.