Mac Mini kuoli, tilalle ilmaa

Vaihdoin kolme vuotta sitten vanhan ison Mac Pron pieneen tehokkaaseen Mac miniin. Tein siitä jutunkin. https://www.koppiset.fi/mac-mini-pesee-mac-proon/

Vaan ei pese enää. Ensin kone alkoi kaatua omia aikojaan ja käynnistymään uudestaan. Se nyt ei vielä juuri haitannut, kun on eläkkeellä, niin kaatuminen on hyväksyttävä osa vanhuutta. Mutta, että kolmivuotiaskin.

Alkuvuoden tappelin oikuttelevan kolmivuotiaan kanssa, kunnes kaatui niin pahasti, ettei noussut enää pystyyn mihinkään vetoamalla. Nää nyky Macit pitäisi pystyä käynnistämään netin kautta, tyhjentämällä koneen ja lataamalla uuden käyttöjärjestelmän. Sain tehdyksi sitä kautta Applen vianmäärityksen, mutta uutta käyttistä ei ladannut. Tein myös käynnistävän tikun, jolla voi tyhjentää ja ladata uuden järjestelmän, mutta ei onnistunut sekään.

Tämä varoitus näytössä tuli tutuksi parin päivän ajan. Apple neuvoo: Käynnistä painamalla Option-Command-R. Ei käynnistynyt, ei sillä eikä muillakaan neuvoilla.

Jäi vain yrittämättä käynnistäminen kone ulkopuoliseksi kovalevyksi ja sitä kautta tyhjentää ja ladata uusi käyttis. Toinen kone MacBook Pro on 11 vuotta vanha ja silloin oli erilainen tiedostorakenne, joka ei juttele uuden kanssa. Joten luovutin. Tilasin uuden koneen.

Apple julkaisi runsas vuosi sitten 2020/11 uudet MacBookit2020/11 uudet MacBookit. Päädyin Airiin, siinä on sama uusi 8-ytimen M1 prosessori kuin Prossa. Ja muutenkin erot ovat pienet. Mutta yksi ero oli erehdys, tähän ei saa kytketty toista näyttöä. Siitä ei kerrottu kunnolla missään. Näyttöä voi peilata esim. pädiin, mutta ei toiseen näyttöön, siten että siellä olisi vaikka työkalut tai vedos PDF. Siis toinen näyttö, 10 vuotta vanha Eizo, 24”, 10-bittinen, aikanaan testeissä parhaaksi valittu, meni kierrätykseen. Tuleva käyttäjä löytyi heti tuttavapiiristä.

Uudessa Airissa on vain kaksi Thunderbolt porttia. Se on hyvä, ettei kannettavassa koneessa ole kiinni useita johtoja sotkemassa työpöytää. Mutta se kyllä tietää 300-400 euron lisämenoa, koska täytyy hankkia kunnon hubi/telakka.

Tilasin verkkokauppa.comista Corsair TBT100 Thunderbolt 3 Dock -telakkan. Odotin telakkaa kaksi kuukautta. Sitten kauppa ilmoitti ettei tehdas pysty toimittamaan toistaiseksi sirupulan vuoksi. Mulla oli väliajalla halpa hubi, joka ei tukenut nopeita väyliä, eikä ladannut Airia.

Nyt työpöydällä on siisti laatikko, jonka takaa lähtee johdot kaikille lisälaitteille.

CalDigit TS3 Plus Thunderbolt 3 telakan hankin Var Importista 349 euron hintaan. Lisäsatasella olisi saanut uusimman 4 version, mutta siinä ei ollut mulle mitään lisäarvoa. Apple myi ostamaani telakkaa viisi kymppiä halvemmalla, mutta se oli loppuunmyyty.

Työpöydällä on vain nämä kaksi, telakka ja mäkki ja niiden välillä yksi johto, jossa kulkee kaikki data ja virta.

Telakan etuna on se, että kone on kiinni vain yhdellä johdolla, jossa kulkee kaikki data ja latausvirta. Ja kun laite on Thunderbolt yhteensopiva data kulkee liukkaasti, jopa 40 Gbps:n nopeudella. Se tietysti edellyttää, että piuhan molemmissa päissä on sitä nopeutta hyödyntävät laitteet. Näin ei vielä ole, vaan kaksi 8 teran kovalevyä ovat hitaita ja pyöriviä. Yksi neljännes teran SSD on toimittamassa tilapäisen muistin virkaa.

Kaiuttimien kanssa oli vähän ongelmaa. Telakassa on korvakuulokeliitäntä etupuolella, mutta en halua siihen mitään pysyvää johtoa. Takana ei ole analogista ulostuloa, mitä Genelecin kaiuttimet vaativat. Väliin olisi voinut laittaa da-muuntimen, mutta se olisi tuonut vielä yhden laitteen ja piuhan. Olin joskus ostanut Shuren pöytämikin, jossa oli analoginen ulostulo. Sain kaiuttimet siihen kiinni, ei mikään paras vaihtoehto, mutta toimiva.

Onneksi löytyi vanha pöytämikki joka toimii samalla da-muuntimena Genelecin kaiuttimille.

Uuden koneen käyttöönotto Macilla on helppoa ja sujuvaa, paitsi jos käytät paljon erilaisia ohjelmia ja lisälaitteita. Löytyyhän ne ajurit, mutta vaivaa saa nähdä. Yksi pahimmista lisälaitetoimittajista on HP. Sen ajuripolitiikka on niin sekava ja vanhojen laitteiden ajuripäivitys loppuu heti. Yksi HP laser on ollut tyhjän panttina pöydän alla jo kolme vuotta. Mv laserin etuna on, että tekee tulosteen nopeasti, tarkasti ja halvasti. Mustesuihku tekee saman, mutta hitaasti ja kalliisti.

Nyt työpöytä on melko siisti, toistaiseksi.

Uusi Air toimii niin kuin pitääkin, on nopeampi kuin entinen Mac mini erillisellä grafiikkakortilla. Ja on helppo ottaa mukaan yhden piuhan irroittamisella. Telakan kortinlukija toimittaa kuvat nopeasti koneelle. Ero entiseen erilliseen lukijaan on iso.

Pöydän alla on vieläkin melkoinen sotku, mutta se ei näy mihinkään.

Nyt Apple on julkaissut uuden Mac Studion, pieni tehokas pöytäkone. Jos Mini ei olis kuollut niin nuorena, niin tämä olisi varmaan ollut minun pöydällä joskus.

Ps. Ilo uutinen näin pääsiäisen aikaan, kirjoitin jutun silloin. Mini on noussut kuolleista. Poikani sai sen virkoamaan elvyttämällä toisella koneella. Mini jatkaa vielä nuorta elämäänsä maan päällä Vallilassa,ties kuinka kauan.