12. Ma 18.5. Lower Antelope Canyon, Kens Tour

Tänään oli vain yksi ”pakollinen” kuvauskohde ja sekin lähellä. Olimme tarkkailleet jo muutaman päivän säätietoja, koska sinne ei pääse huonolla ilmalla, varsinkaan sateella. Syvä ja kapea kanjoni kerää vedet isolta alueelta. Ennusti koko viikon ajan huonoa, siis sadetta. Tänä aamuna kierrokselle lupasi pilvistä ja sadetta vain 0,1 mm, ei pitäisi haitata.

Vuonna 1997 kanjoniin hukkui 11 ihmistä tulvaan vain opas pelastui, kun oli kiipeilyn harrastaja. Sen jälkeen turva- ja hälytysjärjestelmiä on parannettu ja portaat uusittu. 2006 kanjoni täyttyi vedellä ja oli 5 kuukautta suljettuna Kuitenkin vuonna 2010 jäi ryhmiä jumiin tulvan vuoksi, mutta ketään ei loukkaantunut. Vesi kerääntyy nopeasti kallioita pitkin seitsemän mailin päästä kanjoniin.

Pagen kylältä alemmalle kanjonille on vain 10 minuutin ajomatka. Lähdimme kuitenkin ajoissa, koska paikalla on oltava puolituntia ennen kierrosta. Löysimme Kens Tourin helposti. Paikalla oli jo paljon autoja ja ihmisiä odottamassa. Sateen uhka oli melkoinen pilvistä päätellen ja kauempana satoikin kunnolla.

Kierroksia on erityyppisiä, kallein ja pisin on Phototour, jonne vaadittiin peilillinen digikamera ja kolmijalka. Ihmettelimme, mihin vaatimus perustui, hyvin olisi pärjännyt pelkällä monopodilla tai jopa ilman.

Paikalle täytyi saapua puolitunti ennen kierrosta. Koska tulimme hyvissä ajoin niin luukulla ei ollut vielä jonoa. Maksuksi kelpasi vain käteinen, eikä meillä ollut kuin yksi 50 kymppinen. Suostuivat kuitenkin ottamaan maksun kortilla. Maksulaite oli iPadiin kytketty lisälaite, joita olin nähnyt täällä kaupoissa, eikä ole edes kallis. Tarkistivat, että kaikilla on vaadittavat kamerat ja kolmijalka. Minunkin piti avata kameralaukku.

12.30 portilta starttasimme pienellä 7 hengen ryhmällä kierrokselle. Ryhmää veti nuori ja vilkas intiaani ja peräpäätä valvoi tyttö. Pieni kävely punaista kalliota pitkin kanjoniin. Alas pelottavan jyrkkiä portaita pitkin. Huonokinttuisen ei kannata tälle kierrokselle lähteä. Minäkään en ole enää parhaassa terässä, hädin tuskin pärjäsin.

Vetäjä hoki koko ajan jenkki small talkia. Mutta ensin tarkisti, että kaikki osasivat laittaa oikeat asetukset. Aluksi yritin kuvata 14 mm, mutta se ei soveltunut ollenkaan vaan siirryin 24-70 zoomiin. Ainakin 50 kuvaa piti poistaa väärän tarkennuksen takia. Johtui varmaan siitä, että ilmassa oli hienoa hiekkaa, johon objektiivi tarkensi. Jalkaa en mallannutkaan, vaan laitoin ajan 60 ja ison automaatille.

Pilvipoudallakin ylhäältä tulvi paljon valoa ja dynamiikka ei tietenkään riittänyt yhteen valotukseen, päädyin siihen, että ylivalotan tarpeen mukaan ja taivas jääköön puhki. Pyrin välttämään kuvia jossa oli taivasta. Hdr:llä olisi onnistunut, mutta alkuun oli niin paljon ryhmiä ja ihmisiä, ettei ollut aikaa.

Meidän kuvausryhmä oli hitaampi ja oppaat ohjailivat muita ryhmiä ohi. Kanjoni kapeni tuskin kuljettavaksi ja välillä leveni muutamaan metriin. Hankalaa aluksi oli se, että aina joku oli kuvauksen tiellä tai itse oli toisen kuvaajan tiellä.

Kanjonikierros on vajaan kilometrin mittainen ja aikaa on kaksi tuntia, kerkeää ottaamaan satoja kuvia. Loppupäässä, kun tilat vähän väljeni opas käski laittaa jalan alle ja pisti kameraan iso 100 ja ajaksi 2 sec, aukko 8. Näytti kuvaussuunnan ja kertoi, että tästä on otettu kuuluisat magaziinikuvat.

Tämän jälkeen siirryinkin oppaat taakse etummaiseksi ja hän kertoi suunnat, mistä kannattaa ottaa ja mikä kuvio muodostuu kuvaa. Nimet olivat pääosin Disney hahmoja. Otin loput kuvat jalalla kiirehtimättä. Välillä auttoi meidän vaikeisiin paikkoihin ja välillä pani ohutta hiekkaa valumaan kalliota pitkin kuvattavaksi.

Hiekka aihetti välillä sen, että tarkennus ei pelannut, kun sitä oli niin paljon ilmassa. Lopussa se narskui objektiivissakin, kun kiivettiin pinnalle maanuumenista.

Huippupaikka kuvauksellisesti, on vaan niin kaukana, ettei tänne uudestaan tulla. Pakko onnistua kerralla. Ylempi kanjoni on väljempi ja vielä parempi kuvauksellisesti, mutta sinne päästetään vierailijoita niin paljon, että kuvaaminen on vaikeaa.

Seuraavana Grand Canyon, jossa pitäisi olla auringon lasku. Lasku on, mutta näkyykö?

_PK_9147
Kanjonin pohjalle laskeuduttiin jyrkkiä tikkaita myöten