Super juttu kuusta

Vähän provosoiva otsikko, Superia tässä jutussa on kuu ja virheistä oppii. Olen lomamatkalla ja täällä päin sattui kuu näkymään. Kerron tämän kuvausjutun tarkkaan, niin tämä on sopivaa lukemista seuramme koulutukseen aiheesta.

Maanantai-ilta oli pilvinen. Sehän auttoi kuvaamisessa, koska kuu oli hieman pilvien verhoama pystyin käyttämään pidempiä valotusaikoja ja sain kuun kraaterit ja pilvien sävyt samaan kuvaan. Pilvettömällä taivaalla illalla kuu näkyy kuvissa aivan mustalta pohjalta ts. taivas yli valottuu hurjasti. Mutta tänään oli toisin sain mielestäni ihan kelpo kuvia.

Tiistaiaamuna jatkoin kuvaamista. Nyt kuu oli toisessa suunnassa pilvettömällä taivaalla ja pyrin saamaan maisemaa mukaan. Sellaiset kuvat ovat aika tylsiä, jossa kuu töröttää yksin tyhjällä taivaalla. Niitä otettiin muutama vuosi sitten, kun riitti, että sai kuun oikein valotetuksi.

_pk_0567

Aamu alkoi sarastaa ja taivas oli jo sinertävä, kuu valitettavasti näytti auringolta. Kontrastiero oli niin suuri, ettei kuuta ja taivasta saanut valotetuksi oikein. Silmän toleranssi riitti näkemään molemmat oikein, mutta kameran kenno ei siihen pystynyt. Yritin kuvata HDR:kin, mutta siinäkään ei riittänyt 3 aukon muutos.

Keskityin kuvan sommittelun. Kuu kultaiseen leikkaukseen ja maiseman rajaus kuuta tukevaksi. Tälläisessä asetelmassa tulee tarkennusongelma. Halusin saada etualalle puiden oksat siluettina tarkaksi, niin kuusta tulee väkisin epäterävä. Valotusajat näissä kuvissa menivät jo melko pitkiksi, joten oli käytettävä jalusta. Mukana oli vain heppoinen matkamalli, joka tärähtää pienestäkin liikkeestä ja peili on nostettava ylös ennen kaukolaukaisua.

_pk_0515
Aikoinaan kun ostin ensimmäisen kolmijalan sain kokeneelta kuvaajakaverilta neuvon, että hanki mahdollisimman tukeva. Niinpä tuli hankittua kunnollinen, sen arvon ymmärtää vasta kokemuksen kautta. Tämä kevyt matkajalka on aivan surkea.

Yritin kuvata tilanteen HDR:kin, mutta ei se auttanut. Ja jalustalta pitemmillä valotus ajoilla kuvatessa HDR:ssä peilin ylösnosto ei toimi. Ja kun tarkennus oli etualalla ei kuun kraaterit voi näkyä.

Kuvasin erilaisia versioita, joista tuli ihan näyttäviä kuvia, mutta haluttuun lopputulokseen en päässyt.

Tiistaina sattumien summana lähdimme Sevillaan, jossa voin yrittää kuvata hieman vajaata supermoonia vielä kerran. Paikkana oli Sevillan katedraalin vieressä oleva talon terassi, josta auringon nousu ja kuu näkyivät hyvin, samaan aikaan eri suunnista.

_pk_1619Illalla kuvasin kuuta Abades Triana ravintolan sisältä, jossa kävimme syömässä. Matkalla ravintolaan näkyi paljon kuvaajia joen varrella pitkine putkineen. Pyrkivät varmaan saamaan kaupungin siluetin ja kuun samaan kuvaan. Se olisi minuakin kiinnostanut, mutta siihen ei riittänyt aika. Ei edetty kuvauksen ehdolla.

En käyttänyt jalustaa ja objektiivinakin oli vain 24-70 millinen. Näistä kuvista ei tullut juuri mitään kuukuvauksen kannalta. Kuu näytti joltain heijastukselta lasissa tai linssin tekemältä valopisteen bokehilta.

Keskiviikkoaamuna pääsin kuuhun paremmin käsiksi. Kuu näkyi hyvin aamulla ja taivaskin oli niin valoisa, että sain molemmat valotettua oikein näkyviksi. Harmillisesti kuu oli väärässä suunnassa katedraalin suhteen, joten en saanut sitä samaan kuvaan. Auringon noususta sain mukavan siluettikuvan, mutta se onkin jo toinen juttu.

_pk_1936