21. ke 28.5.Napa Valley, Mumm Napa

Viimeiseksi päiväksi jätettiin leppoisampi kohde. Ajomatkaa viinitiloille oli puolitoista tuntia. Liikenne matkalla oli ruuhkainen vain Oaklandin kohdalla, joka on ihan Friscon vieressä, on suuri solmupaikka liikenteelle. Ramppeja risteilee viidessä kerroksessa. Ajo sujuu hyvin, kun tietää minne mennä.

Sunnyvale oli aurinkoinen, mutta taas Friscon kohta oli pilvessä. Napassa paistoi aurinko. Kävimme syömässä Navassa Oxbow Public Marketin meksikolaisessa tortilloja. Olivat maukkaita täynnä tuoreita makuja. Oxbow sivut

Viinitiloja Napassa on paljon, mutta aikaa tuttustua oli vain kahteen. Ensin kävimme Beringerin tilalla, jonka viinejä on Alkon valikoimissa. Paikka on hieno. Maistoin punaviiniä Capernet Savignon, jonka pullohinta täällä oli 40 taalaa, lasillinen 8,20. Oli oikein hyvä, mustaherukkainen. En ostanut, koska kuljetus on vaikeaa. Beringerin sivut

Seuraavaksi menimme Mumm Napaan, joka on samaa konsernia kuin Ranskan Mumm. Tai oikeammin sen omistaa monikansallinen jätti Pernod Picard. Mumm on tullut tunnetuksi formulakisojen palkintojakojen ruiskeena.

Kävimme tunnin kestävän esittely- ja maistiaiskierroksen tilalla, arvo 25 taalaa. Siellä selvisi muutamia asioita shampanjan teosta. Kaikki on kiinni maaperästä ja ilmastosta, jotka ovat pysyviä. Sen jälkeen tulevat vaihtuvat säät, kokemus ja osaaminen.

Ensin tutustuimme eri rypälelajikkeisiin, Pinot Noiriin…. useampia oli. Pöllön pönttöön, joka hoiti pieneläimet, lepakon pesään, joka reagoi siihen, jos tulee vääränlaisia ötököitä, lepakot sairastuvat, kertovat egosysteemin tilasta. Köynnösrivien päihin istutetaan ruusuja, jotka indikoivat myös vääränlaisista ötököistä.

Sitten pyörittiin sisällä eri tuotantovaiheissa, välillä saatiin maistiaisia. Uutta tietoa oli se, että pullokäymisen jätteet, saadan pullosta pakastamalla.

Lopuksi oli pieni pätkä museota ja viimeiseksi iso yllätys. Tilalla oli Graham Nashin valokuvanäyttely. Soitti 60-luvulla The Holliesissa ja sitten mm. Crosby, Stills, and Nash (and Young). Hienoja mv-kuvia 70-80 luvuilta. Mumm Napa sivut

Sitten vielä maistelemaan  heidän erikoisuutta punaista kuohuviiniä Mumm Napa Cuvee M Red. Hyvää oli, hieman mehumaista. Muuten sellainenkin erikoisuus löytyy kuin SANTANA BRUT. Joka on kehitetty yhdessä kitaristi Carlos Santana ja hyödyttäää Milagro Foundation, hienosyiset kuplat määrittelevät tämän suositun kuohuviini; stimuloivat aromit ja tuoreet maut parantavat sitä. (Teksti lainattu heidän sivuiltaan).

Ajo kotiin, ilta oli niin pitkällä, että oli aika mennä viimeiselle aterialle. Oltiin pantattu kunnon pihvin maistamista tänne asti. Sunnyvalessa on hyvä ravintolakatu, jossa on ravintoloita kaikkiin makuihin.

Rok Bistro,Stone Age Steakhouse & Fondue on erikoistunut pihveihin, jotka kypsennetään pöydässä kuuman (700F) laavakiven päällä. Tilasin puffelia $29, jota en ollut maistanut koskaan. Hyvää oli, lisukkeina riisiä ja vihanneksia. Neljän hengen seurueelta kertyi tippiä 26 taalaa, joka on 2xvero. Se on hyvän palvelun taksa. Vähempikin riittäisi, jos ei saisi kunnon palvelua. Rokbistron sivut

Tähän loppui matkakertomus, jonkin ajan päästä yhteenveto ja mitä jäi kuvauksesta käteen.

_PK_1330
Ohjeita viininjuojille